Край на мръсното море от 2016 г. 03.06 | 09:06

Ще решавам проблемите с диалог, закани се Искра Михайлова

От Кремена Бедерева

Ще решавам проблемите с диалог. Това заяви новият министър на околната среда и водите Искра Михайлова по bTV.

За нея от изключително значение е да се защити природата. За казуса "Юлен" тя каза, че това е първото нещо, с което се запознава в момента.

Няма атмосфера на доверие в България, смята Михайлова. "Аз съм софиянка и не ми е все едно какво се случва на Витоша - ако разумно се направи Витоша да бъде достъпна, без това да накърнява околната среда. Има много добри практики в цял свят", смята тя.

По думите ѝ Витоша не е достъпна в момента. "Можете ли да се качите с детето си, да сте спокойни, да има места за почивка, трябва промяна, но това не значи, че там ще бъде застроено с хотели."

Запитана за строителството по морето, Михайлова каза, че това, което е предвидено в програмата на правителството, е провеждане на диалог с местните власти по проблемите на запазване на природните забележителности в зоната на Черно море. Тя припомни за мораториума върху строителството, но според нея това е временна мярка.

На въпрос кога в българското море ще спрат да се изливат фекални води, Михайлова заяви, че МОСВ е амбицирано проектите по оперативна програма да приключат в рамките на плановия период - до 2015 г. От 2016 г. да няма повече изливане на фекалии. За проекти, по които не е кандидатствано, трябва още време.

Запитана за шистовия газ и трябва ли да бъдат разрешени проучвания му у нас, екоминистърът смята, че могат да бъдат правени предварителни проучвания къде е опасно и ако действително е опасно и се застрашава здравето на хората, да се вземе съответното решение. Разбира се, че трябва да се преценява за точно конкретни места, категорична бе Михайлова.

"Сегашното цялостно "не" елиминира европейското законодателство и казва, че въобще няма да се правят опити и няма да се интересуваме. Нека да проверим дали имаме тази възможност, къде се нарушава екологичното равновесие и когато кажем "не", то да е с основание защо", обясни Михайлова.

Няма как торбичките да бъдат забранени изцяло, уточни екоминистърът.

Водещи

Най-четени