Кралство Норвегия е инвестирало в България 41.5 млн. евро 24.02 | 17:41

През 2007 - 2009 г. са осъществени 62 проекта във всички кътчета на България

От Кремена Бедерева

Средствата са осигурени по Норвежката програма за сътрудничество и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, където Норвегия е донор, съобщават от правителствената информационна служба.

В период 2007 - 2009 г. са осъществени 62 проекта във всички кътчета на България, като почти всички са завършени изцяло, уточни посланикът на Норвегия Тове Скарстейн, който се срещна с министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.
 
Съществува много близко партньорство между Норвегия и ЕС. "Ние преследваме една обща цел - да се намалят социалните и икономическите различия в Европа", каза Скарстейн. Предстои следващ програмен период от 5 години, като средствата, предвидени за България, са в размер на 127 млн. евро.

С финансовата подкрепа на Норвегия в България беше изграден соларен парк в Припечене, бяха обучени 200 деца в биоземеделие и бяха направени сериозни археологически открития в Созопол.

Изградена е и канализационна система в две села в община Стамболово. Средствата от следващия програмен период ще бъдат използвани за проекти в сферата на околната среда, енергетика, културно наследство, здравеопазване и др.

Предстои финализиране на меморандума за разбирателство и стартиране на процедура за набиране на нови проекти, отбеляза посланикът.

По тази програма са одобрени общо 22 проекта като 9 са в сектора устойчиво производство, 8 в сектора енергийна ефективност, 3 са свързани с околната среда и 2 са свързани с Шенген. Проектите са реализирани от неправителствени организации, представители на частния сектор и синдикати.

Седем от проектите са изцяло приключени или са на финала и са постигнали предварително набелязаните резултати - 200 деца са обучени в учебно стопанство за органично земеделие в Пловдив. Целта е развитие и разпространение на биологичното земеделие в България.

В друго стопанство е закупена техника, а български фермери са посетили Норвегия, където са били обучавани.

Друг проект е бил насочен към подобряване на стандартите за качество на селския туризъм в Родопите. По него са обучени собственици на малки къщи за гости и занаятчии.

С норвежки средства е създаден и Зелен учебен център в община Шабла, като целта е опазване на природното и културно наследство в общината.

Водещи

Най-четени