Къде празнуват водните лилии? 15.06 | 11:52

В езерото край село Малък Преславец е най-голямата у нас колония - близо 46 декара

От Кремена Бедерева

За шеста година в събота в силистренското село Малък Преславец се организира празник на водните лилии, съобщи Галина Ангелова, кметски наместник на селото.

Организатори на проявата са община Главиница, кметството на Малък Преславец и местното читалище "Йордан Йовков-1946", съобщава БТА.

До езерото край селото, известно още като "Блатото Малък Преславец", ще се надпяват 35 любителски художествени колективи от Силистренска, Добричка и Русенска област.

По традиция се организира и състезание за улов на риба. Ще бъдат наградени деца, отличени за най-добри детски рисунки в конкурса "Природата на с. Малък Преславец - вода, слънце, усмивки".

За най-малките гости на празника децата от селото, заедно с възпитаниците от Центъра за настаняване от семеен тип, са подготвили детска работилница за изработване на сувенири.

Бялата водна лилия е със статут на застрашен вид в Червената книга на България. В езерото край село Малък Преславец, което е защитена територия, е най-голямата у нас колония на това растение - близо 46 декара. В района виреят 180 висши растения, които са около 4,8 на сто от висшата флора на България.

В селото, което се намира на около 50 километра западно от Силистра, са открити и паметници от различни епохи и цивилизации. В района на езерото край с. Малък Преславец бяха извършени благоустройствени дейности за създаване на условия за отдих и туризъм.

В селото е открит и туристически информационен център.

Водещи

Най-четени