Ледени войни: Заради климата световните сили ще мерят мускули в Арктика 14.05 | 11:40

Русия и Китай ще се боричкат за петрола там, прогнозират експерти

От iNews.bg

Борбата за надмощие между световните сили в бъдеще може да придобие доста мразовити измерения. 

В последно време обществеността постоянно бива заливана с доклади, които предупреждават, че климатичните промени ще доведат до огромни военни конфликти и борба за ресурси в световен мащаб. 

Специалистите предричат обаче, че конфликтите ще се пренесат на места на Земното кълбо, които в момента на са сред най-дружелюбните райони. 

Според доклад на Центъра за морски изследвания на военните корпорации промените в климата ще причинят сериозни боричкания и войни в Арктика. 

"Нещата там се развиват в негативна посока по-бързо и радикално, отколкото очаквахме", коментира генерал Пол Кърн – председател на борда на съветниците на центъра. Според документа в средата на века Северната полярна област ще се превърне в апетитна хапка за големите сили, тъй като ледът там се топи все по-интензивно. При такъв сценарий достъпът до петрол и други ресурси може да превърне Арктика в бойно поле за интересите на Русия и Китай, смятат експертите. 

"Без ледената си покривка Арктика ще предостави редица възможности за Русия", заяви Кърн. Петролните компании също са се ориентирали в тази посока и са тръгнали към Северната полярна област, казват анализаторите. 

От центъра предупреждават и за конфликти в страните от Третия свят, провокирани от екстремните изменения на времето. "Ние вече виждаме в Африка, Азия и Близкия изток как промените в климата оказват сериозно влияние. Дълготрайните суши и наводненията водят до липсата на хранителни ресурси, обезлюдяването на дадени райони, масовата миграция и вътрешното разселване на хората. Също така се наблюдава и повишаване на морското ниво, което се превръща в сериозен проблем от гледна точка на сигурността на населението. Ние виждаме, че тези явления се увеличават и ускоряват", пише в доклада. 

Прогнозите на експертите са мрачни за бъдещето на хората от развиващите се страни. При наличието на все повече бедствия населението ще има все по-малко права и това ще го превърне в още по-лесна жертва на екстремистки и революционни групировки, вещаят специалистите. 

Също така те очакват конфликт за достъпа до вода, храна и енергийни ресурси.

Водещи

Най-четени