Ледниците на Еверест може да се разтопят изцяло до 2100 година 27.05 | 12:54

Съкращаване на масата и обема на ледовете се очаква дори при най-консервативния сценарий на изменение на климата

От iNews.bg

Ледниците в района на най-високия връх в света – Еверест, до 2100 година може да загубят до 96% от своята маса, свидетелстват данни от съвместно изследване на непалски, холандски и френски учени, публикувано в научното издание The Cryosphere на Европейския съюз за науките за Земята.

"Сценарият на бъдещото изменение на климата предполага, че ледниците в района на Еверест ще продължат да губят маса през XXI век. Съкращаването на обема на ледниците от 35 до 62% е възможно към 2050 година, докато устойчивото повишение на температурите към 2100 г. може да доведе до загуба от 73 до 96% на масата на ледовете", се казва в изследването "Моделиране на изменението на ледниците в района на Еверест в непалските Хималаи".

Според учените ледниците в района на Еверест са концентрирани на височина 5000-6000 метра и са чувствителни към измененията на температурите и снежната линия.

Освен това топенето на ледниците в басейна на река Дудх Коси, чиито води постъпват в река Коси в щата Бихар в Индия, в бъдеще могат да застрашат селското стопанство и хидроенергетиката както на Непал, така и на Индия.

Топенето на ледниците може да доведе до формиране на ледникови езера и блокиране на ледниковите наноси. Падането на лавини и земетресения могат да доведат до пробиване на тези природни бентове, а последствията може да са катастрофални, тъй като в този случай дебитът на реките в басейна на река Коси в Непал може да се увеличи 100 пъти и да предизвика наводнения. Река Коси нееднократно е предизвиквала наводнения, освен това нейното корито е подложено на чести изменения.

Изследването се основава на данни, събрани от учените за последните 50 години наблюдения на ледниците в Непал. Разработени са осем температурни сценария и са моделирани последствията на всеки от тях.

Независимо че учените предупреждават, че резултатите от изследването трябва да се възприемат предпазливо, тъй като има значителна непредсказуемост в развитието на събитията, намаляването на площта и дебелината на ледниците се очаква "дори при най-консервативния сценарий на изменение на климата", се казва в изследването, цитирано от Мегавселена.

Водещи