Ледниците ще се топят по-бързо от очакваното 05.07 | 10:30

Към 2100 г. температурата на водата около Гренландия ще е 1 градус по-висока

От Елена Коцева

Ледниците по земята е възможно да започнат да се топят още по-бързо, отколкото предвиждат прогнозите до този момент. Такова предупреждение изказаха учени от университета в Аризона на страниците на Nature Geoscience.

Те са съставили няколко модела за промяна на климата – общо 19 възможности за промяна на климата при тенденцията за глобално затопляне.

Особено внимание е отделено в анализа им на скоростта на топене на ледниците в Гренландия и Антарктида в следствие на повишаване на температурите на обкръжаващите ги води. Учените посочват, че водата има особена топлинна проводимост и леден къс, който се намира във вода, се топи по-бързо от парче лед във въздуха при еднакви температури.

Според прогнозата на изследването към 2100 година температурата на водата около гренландските ледници ще бъде с един градуса по-топла във водния слой на дълбочина от 200 до 500 метра, а около Антарктика – с половин градус по Целзий по-висока.

Причина за чувствителната разлика в температурите ще бъдат морските течения – водите около ледниците на Гренландия се затоплят от Гълфстрийм, а затоплянето на водите на юг се възпрепятства от хладното антарктическо течение, което спира топлите води към ледниците.

Изследването на учените от Аризона не се съсредоточава върху процесите на затопляне на водите в различни части на света.

Неотдавна изследователи от Австралийския комитет по изучаване на климата (Australia Climate Commission) представиха нови оценки за интензивността в промяната на нивото на океаните в близките няколко десетилетия.

Специалистите предсказват, че към 2100 година нивото на Световния океан може да се увеличи с един метър в сравнение с 1990 година.

Тяхната прогноза беше дори по-радикална от прогнозата и на групата експерти от Междудържавния комитет по изменение на климата (IPCC), които заковаха очакванията си на 0.7 метра.

Водещи

Най-четени