Летница чака финансиране за енергийна ефективност на осветление 06.04 | 16:01

Необходимите средства са 460 хиляди лева

От Кремена Бедерева

Община Летница чака финансиране за енергийна ефективност на уличното осветление, съобщи кметът Красимир Джонев. Вече е депозиран проект в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, който да бъде финансиран от Международния фонд "Козлодуй".

Необходимите средства са 460 хиляди лева. Основната цел е да се реализира пакет от технически мерки, водещи до намаляване на разходите на общината за електроенергия на уличното осветление.

Той обхваща подмяна на съществуващите улични осветителни уредби - натриеви лампи, живачни лампи и компактни луминисцентни лампи с нови енергоефективни светодиодни осветителни тела, като по този начин се намалява мощността, реализират се икономии на електроенергия и се подобрява качеството на уличното осветление.

По думите на Джонев реализирането на предвидените енергоспестяващи мерки ще доведе до спестяване на електрическа енергия в размер на 181 хиляди киловатчаса годишно, както и до намаляването на емисиите от въглероден двуокис. Намаляването на консумацията на електроенергия от уличното осветление ще намали разходите на общината и ще освободи средства за финансиране на други дейности.

Водещи

Най-четени