Ловеч с ново депо за твърди битови отпадъци 16.05 | 13:52

Депото е с площ 127 декара и на този етап струва над 16 млн. лв.

От Кремена Бедерева

Ловеч вече има ново депо за твърди битови отпадъци. То ще обслужва 60 хиляди жители от общините Ловеч, Летница и Угърчин.

Изградени са първата клетка, съпътстващата инфраструктура (пътна връзка, водоснабдяване, елзахранване, пречиствателна станция) и стопанският двор.

Депото е с площ 127 декара и включва площадка за депониране, разделена на три експлоатационни участъка. Този етап на депото струва над 16 милиона лева.

Този обект е добър пример за сътрудничество на местната и централната власт, смяна министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която преряза лентата заедно с кмета на града Минчо Казанджиев.

След въвеждане в експлоатация на депото ще се преустанови замърсяването на подпочвените води, опасността от пожари, замърсяването на въздуха, смята Караджова, цитирана от БТА.

През миналата година на Ловеч бяха отпуснати субсидии от националния бюджет в размер на 2 млн. лв. за доставка на техника за обслужване на новото регионално депо.

Вече е създадено и регионално сдружение за управление на отпадъците между общините Ловеч, Летница и Угърчин.

С реализацията на проекта ще се осигури екологосъобразно обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на общините, включени в обхвата на депото, и изпълнение на ангажиментите на страната по европейската директива за депониране на отпадъците.

Водещи

Най-четени