Ловно стопанство умори от глад стадо от 30 елена в Родопите 02.04 | 16:12

Не за първи път същата ловна дружина обрича на гладна смърт лопатарите в стопанството си, но съдът отменя наказанието й

От iNews.bg

Тридесет мъртви елена са били открити в две ловища на територията на община Момчилград по време на сезонното преброяване на дивеча и проверка за подхранване на популацията в зимния период. Това съобщи директорът на Държавното горско стопанство инж. Светла Тенева.

Труповете на животните са открити при преброяването на площ от 50 дка в двете ловни територии Гургулица и Девинци, стопанисвани от ловна дружина "Нановица", уточни Танева. При огледа горските инспектори са констатирали, че биотехническите съоръжения в район "Нановица" не са в добро състояние и не са захранени.

Ветеринарят на екипа не е установил никаква зараза по животните, която да е причина за измиране на стадото. Според Танева най-вероятно до леталния изход се е стигнало заради недохранване по време на снежното бедствие. 

Ловното стопанство в Нановица, както и тези в Равен и Студен кладенец са известни като най-голямото местообитание на елени-лопатари в България. На територията на другите две стопанства обаче няма загинали животнии, тъй като в най-критичния зимен период са били подхранвани, допълни Танева.

Тя призна, че това не първият случай на ловна дружина "Нановица", при който оставя дивеча през зимата да умре от гладна смър. След като нарушението е било констатирано в стопанството е била наложена 3-месечна забрана за лов, но решението е било обжалвано и съдът я е отменил, каза директорът на горското стопанство в Момчилград. 

Законът за лова задължава ловните дружини, които са регистрирани към съответните ловни стопанства, да стопанисват територията и да захранват дивеча през зимния период, когато животните вече нямат храна.

Водещи

Най-четени