Луксозни детски дрехи и обувки съдържат вредни химикали 18.02 | 13:12

Замърсители са открити в продукти на Dior, Versace, Armani и Louis Vuitton

От Теодора Кокаланова

Детски дрехи и обувки на луксозни марки съдържат химикали, които могат да замърсят водата, установи природозащитната организация "Грийнпийс". От сдружението откриха следи от химикали, които могат да замърсят водата и така оспори репутацията на сектора за по-високи стандарти от масовата конфекция, съобщи Reuters.

В доклада, оповестен точно преди началото на седмицата на модата в Милано се посочва, че продуктите на популярни топ марки като "Dior", "Versace", "Armani" и "Louis Vuitton" съдържат вредни замърсители. От изследваните 27 стоки 12 са съдържали останки от нонилфенол етоксилати. Те могат да разградят стоките и да доведат до нарушаване на хормоналния баланс на съединенията при пране.

В 5 от тях е имало пер- и полифлуорирани химикали, които се използват за водоустойчивост на облеклата. Те са съдържали фталати, а 3 - антимон, който се използва за производство на полиестер. Тези съединения се използват широко в текстилната  промишленост, но някои марки ги избягват от екологични съображения.

"Armani" и "Louis Vuitton" заявиха, че продуктите им са абсолютно безопасни за потребителите, както и че те спазват  международните изисквания, които са много по-строги от европейските. "Грийнпийс" води кампания срещу замърсителите в текстилната индустрия вече четвърта година. Целта на организацията е големите марки и техните доставчици да спрат да освобождават потенциално вредни химикали в отпадните води до 2020 г., допълва БТА. 

Водещи

Най-четени