МОСВ: „Бургас-Александруполис“ може да продължи по план 03.11 | 14:53

Екоминистерството даде положителна оценка на документацията по ОВОС

От Ивайло Ачев

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) даде положителна оценка на качеството на документацията по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за частта на петролопровода "Бургас-Александруполис" на българска територия, събщават от МОСВ. В представената документация по ОВОС са анализирани рисковете за околната среда, които Висшият експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ трябва да има предвид при вземането на решение за осъществяване или неосъществяване на проекта на българска територия.

Положителната оценка означава, че може да се пристъпи към продължаване на процедурата по ОВОС - организиране на срещи за обществено обсъждане със засегнатите общини и кметства на българска територия, което е задължение на възложителя.

По-нататъшният ход на процедурата е следният – възложителят трябва да осигури обществен достъп до документацията по ОВОС и да организира срещи за обществено обсъждане в засегнатите общини и кметства. Според постигнатите договорености между българската и гръцката страна подготовката за организиране на паралелните срещи за обществено обсъждане в двете държави може да започне след като и българските, и гръцките компетентни органи по околна среда потвърдят, че е налична цялостната документация по ОВОС за петролопровода Бургас –Александруполис (оценка на трасето на българска територия; оценка на трасето на гръцка територия и резюме на доклада за цялото трасе на нефтопровода за българска и гръцка територия).

Проектът на инвеститора "Транс Болкан Пайплайн" вече е одобрен и има съвместимост с "Натура 2000". По план тръбите на петролопровода трябва да минат през няколко защитени зони от мрежата.

Докладът за ОВОС на проекта беше връщан три пъти за доработване от Министерството на околната среда и водите. Първоначално той предвиждаше само един начин за разтоварване на петрола – със закотвена платформа, чрез която петролът да се претоварва с подводни тръбопроводи до брега. От министерството обаче поискаха да бъде включен и оценен и другият възможен вариант - разтоварването на пристанище. Причината за това желание бяха опасенията, че петролопроводът може да замърси околната среда и да нанесе щети на туризма.

Съгласно българското законодателство министърът на околната среда и водите следва да се произнесе с решение по ОВОС в срок до 45 дни след последната среща за обществено обсъждане.

Водещи

Най-четени