МОСВ: Няма замърсяване на акваторията ни от Нова Каховка 06.07 | 16:45

В изключителната икономическа зона на България са забелязани две петна, вероятно от нефтопродукти, изхвърлени от кораб

От iNews

Министерството на околната среда и водите осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента.

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 14 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. Към днешна дата цифровото моделиране и сателитно наблюдение не показват вероятност за навлизане на потенциалните замърсители в изключителната икономическа зона на България.

Миксът от днепровски и днестровски седименти, който се наблюдаваше през последните 26 денонощия в украински води, вече не се наблюдава. В изключителната икономическа зона на България са забелязани две петна, вероятно от нефтопродукти, изхвърлени от кораб. Данните се потвърждават и от системата за наблюдение на Морска администрация, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Водещи

Най-четени