МОСВ е виновно за пораженията в Деветашката пещера, смятат еколози 22.12 | 17:44

Популяцията на прилепите в пещерата вече е увредена

От Ивелина Георгиева

Грехът за пораженията в Деветашката пещера е на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и неговата плевенска дирекция. Това заяви зоологът Владимир Бешков, дъгогодишен специалист по прилепите на пресконференция в Националния природонаучен музей.

Той подчерта, че това, което се е случило там по време на снимките на "Непобедимите" 2 е нетърпим вандализъм, който няма никъде по света и Европа трябва да се намеси.

В годините пещерата е опазена от всякакви строителства и намеси на техника около нея, но след снимките на "Непобедимите" 2 състоянието ѝ е трагично.

"Идва някакъв кинаджия от другия край на света, който казва какви уникални кадри ще се снимат тук, пуска тежките машини, правят се декори, вдига се страшен шум, а някои услужливи чиновници от министерства и районни инспекции казват "Йес, сър с дългок поклон и разрешават", коментира възмутено действията на администрацията зоологът.

Според Владимир Бешков тези чиновници е най-добре да не си подават оставката, а да бъдат уволнени. Те са там, за да пазят българската природа, а не да казват "Йес, сър”, посочи още зоологът.

"Ние пишем червени книги за прилепите, участваме по международни конференции, правим всичко, за да ги защитим, а чиновниците ни удрят балтията", каза Бешков.

По думите му популацията на прилепите в Деветашката пещера вече е силно увредена. Прилепите топят много бързо мазнините си, принудени са да спят по-навътре в пещерата и зимният им сън вече е нарушен многократно.

Според природозащитниците нарушенията са на Министерството на околната среда и водите и Регионална инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) Плевен.

Филмовата компания подава искане да рекоструира мост, който се намира в района и стои там само като остатък от такъв и екоминистерството дава съгласието си, посочи Добрин Добринов от Зелени Балкани. По думите му според Закона за защитената територия и кадастъра този мост няма линейна конструкция - съответно рекострукция не може да бъде направена, а трябва да се изгради чисто нов мост.

Освен ясни нарушения като строежа на моста, шума от снимачния екип и тежкотоварните машини, всички разрешения, дадени от МОСВ и РИОСВ Плевен, са в разрез със закона за защитената територия, обясни Добрин Добринов.

Водещи

Най-четени