МОСВ отне лиценза на една от рециклиращите компании 20.05 | 15:29

На няколко други фирми са наложени глоби

От Андриян Георгиев

Готов е докладът на комисията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за проверка на одиторските доклади, подадени в МОСВ от фирмите, които оползотворяват отпадъци от опаковки, съобщават от пресслужбата на МОСВ.

От министерството напомнят, че оползотворяващите фирми са 9 на брой: "Екопак България" АД, "Екобулпак" АД, "Репак" АД, "Булекопак" АД, "Реко Пак" АД, "Импакт Корпорейшън" АД, "Екоресурс България" АД, "Екоколект" АД и "Национална организация по оползотворяване и рециклиране на опаковки” АД.

Въз основа на информацията, съдържаща се в одиторските доклади на фирмите, в заключенията на комисията е посочена "Национална организация по оползотворяване и рециклиране на опаковки” АД, която не е изпълнила изискванията на Закона за управление на отпадъците за обхванато население от 200 хиляди души и сключени договори с не по-малко от 10 общини.

Съгласно действащата нормативна уредба предстои да стартира процедура за отнемане на разрешението й за дейност.

Констатациите на комисията сочат и неизпълнение на задължителните условия към разрешението, отнасящи се до обхвата на населението в системите за разделно събиране, от страна на две организации – "Репак" АД и "Екоресурс България" АД. На двете организации е наложена глоба в размер на 10 000 лева.

От МОСВ информират още, че индивидуално изпълняващите задълженията си фирми са 7 на брой: "Екстрапак” ООД – В. Търново, "Винпром Ямбол” ЕАД, "Винпром Пещера” АД, "Кингс Табако” ЕАД – гр. Пловдив, "ДАР-999” ЕООД – София, "Гудекс” АД – Пещера и "Дакор” ООД– Горна Оряховица.

Констатациите на комисията са, че ”Дакор” ООД – гр. Горна Оряховица, не е изпълнила целите си за рециклиране на хартиени и пластмасови отпадъци от опаковки за отчетния период.

Фирмата ще трябва да заплати продуктова такса в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за количествата пуснати на пазара опаковки, за които е констатирано неизпълнение на целите.

Водещи

Най-четени