МОСВ предупреждава: Очакват се значителни повишения на реките Искър, Вит и Осъм 03.08 | 16:53

Засега няма настъпили аварийни ситуации

От Теодора Кокаланова

Няма получени сигнали за критични водни нива и настъпили аварийни ситуации по язовирните стени в Дунавски район. Очакват се значителни повишения на водните нива на реките Искър, Вит и Осъм, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

По прогноза на НИМХ по-значително повишение на водните нива ще има в горното течение на р. Искър и притоците й (Черни Искър, Леви Искър, Бели Искър, Мусаленска Бистрица, Палакария, Плащица, Егуля), горното течение на р. Вит и притоците й (Бели Вит, Черни Вит, Калник), горното течение на р. Осъм и притоците й (Черни Осъм, Бели Осъм).

Повишения на водните нива се очакват във водосборите на р. Марица - р. Девинска и р. Чепинска, на р. Арда - горното течение на р. Арда и горното течение на р. Върбица и нейните притоци, р. Места - главно в средното и долното й течение (р. Ръждавица, р. Златарица, р. Канина, р. Бистрица, р. Брезнишка), както и в този на р. Струма (р. Джерман, р. Рилска, р. Санданска Бистрица, р. Мелнишка).

По данни на Басейнова дирекция за управление на водите, Дунавски район с център Плевен, към 12:00 часа на 03.08.2014 г. ситуацията на водните басейни по поречието на р. Скът и поречия Искър, Огоста и западно от Огоста е следното: Поречието но р. Скът - при с. Малорад, общ. Борован - реката е излязла от коритото си, повреден мост, залети са дворове на къщи, предприета е евакуация на част от населението.

При с. Комарево, общ. Бяла Слатина реката е излязла от коритото си и е заляла шосе;  - при с. Невяни, общ. Борован реката е излязла от коритото си, има наводнени къщи и дворове, предприета е частична евакуация и се извършват дейности по отводяване; - Яз."Гарвански геран”, е в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение, като прелива през преливника; - Яз. "Езерска падина” прелива през преливника, но не е обявен в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение.

Язовир "Рогозен 1" не прелива през преливника и не е обявен в предаварийно състояние; - Яз. "Бързина” е обявен в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение като прелива през преливника; - Яз. ”Умен дол” е преливал през преливника; - Яз. ”Мраморчица” и яз. ”Сухия скът” преливат през преливниците и са под постоянно наблюдение; - Яз. "Лесконож” з-ще с. Голямо Пещене прелива през преливниците и е под постоянно наблюдение; Поречия Искър, Огоста и западно от Огоста - при с. Бели Извор, община Враца обстановката е с тенденции към нормализиране.

За щастие яз."Чернила" е спрял да прелива през преливника и е под постоянно наблюдение; - при с. Горно Пещене, Община Враца, реката е излязла от коритото си, има изолирани къщи, като обстановката е с тенденции към нормализиране;  - при с. Добри дол, общ. Лом реката е излязла от коритото си, но няма информация за нанесени щети; - при гр. Мездра реката е излязла от коритото си и са наводнени улици; - при с. Лиляче, общ. Враца реката е излязла от коритото си, заляти са мостове и дворове, в резултат се извършват дейности по отводняване.

Яз. "Лесура" не е обявен в предаварийно състояние, прелива през преливника; - Яз. "Градешница” е обявен в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение, като прелива през преливника. Водните количества след язовирната стена се провеждат безпрепятствено; - при с. Тишевица реката, преминаваща през селото, е излязла от коритото си, има заляти дворове, но обстановката е с тенденции към нормализиране.

Залят е пътят Лехчево – Бели брод, след излизане от коритото на р. Рибинье, но ситуацията се нормализира;  - Яз. "Дреновец" не е обявен в предаварийно състояни, прелива през преливника, започнато е контролирано изпускане и е под постоянно наблюдение.

В Област София, поради локални наводнения на имоти и техническа инфраструктура, от речните течения на реки по поречие Искър, в общините Етрополе и Своге е обявено бедствено положение; По данни на общинска администрация Тетевен, през изминалото денонощие се наблюдава понижение на водните нива по дерета в землището на с. Голям Извор, община Тетевен, притоци на р. Вит. Обстановката се нормализира. В района на община Габрово към момента обстановката се нормализира. 

Водещи

Най-четени