Магазин за играчки ще приюти най-голямата соларна централа на покрив в САЩ 13.05 | 10:05

Мощността на централата ще бъде 5,8 мегавата

От Андриян Георгиев

Базирана в Балтимор енергийна компания е започнала монтирането на най-голямата покривна система от слънчеви панели в САЩ, съобщава местна медия.

Инсталирането на панелите се осъществява на покрива на сграда в Ню Джърси. Планираната мощност на слънчевата централа е 5,8 мегавата.

Компанията Constellation Energy Group ще построи и ще бъде собственик на "зелената" мощност.

Собствениците на имота (един от обектите на веригата магазини за играчки Toys"R"Us) и енергийната компания са сключили договор, според който в продължение на 20 години сградата ще изкупува цялата произведена енергия от соларната система на нейния покрив.

Новата мощност ще влезе в експлоатация през лятото.

Constellation Energy Group е собственик на соларни системи с обща мощност от 95 мегавата, които са в експлоатация или в процес на строеж.

Тази сериозна инвестиция на балтиморската енергийна компания в соларна централа е поредната стъпка към увеличаване на дела на зелената енергия в общото енергопотребление в САЩ.

Според експерти използването на покривите на сградите за монтирането на слънчеви панели ще се увеличава, защото наземните ВЕИ заемат много земна площ, която е необходима за много други важни дейности. В тази връзка дори цели небостъргачи вече се превръщат във вертикални соларни полета.

 

Водещи

Най-четени