Маркират коледните елхи с халка 28.11 | 08:58

Пръстените ще показват от кое горско стопанство е дървото

От Цанка Донкова

Досегашната практика да се маркират отсечените елхи ще бъде заменена с нова. Вече ще се поставят специални халки на дърветата. Те ще са с функцията на бандероли, като идеята е да се покаже, че дървото е отсечено законно. Това заяви Альоша Даков, зам.-изпълнителен директор на Агенцията по горите, съобщава в. "Труд".

"Тази Коледа горските стопанства в страната ще осигурят между 150 000 и 180 000 елхи. Всички те ще са закичени с пластини с овална форма, обикалящи стъблото, като ще са разположени между третото и четвъртото разклонение от долу на горе", уточни той. Специфичен номер ще е поставен върху всеки пръстен, който ще показва от кое горско стопанско е дървото.

Цената на една халка ще варира между 20-22 ст. Тя ще се заплаща от търговеца, получил разрешение да отсече и достави елхи от лесничействата, посочиха от регионалната дирекция по горите в Кюстендил. Оттам обявиха още, че всяко дръвче, на което липсва пръстен с номер, ще бъде конфискувано.

Маркирането на елхите по този начин е само началото на проект на Агенцията по горите за нов модел при контрола на дървесината. Идеята е да се проследят по електронен път продажбите от Горското до ползвателя. Номерата на дръвчетата ще бъдат вкарвани в системата веднага след като бъдат маркирани от лесовъдите за сеч.

От Агенцията по горите обявиха и цените за вечнозелените дръвчета. Те посочиха, че за дървета с височина до 1 метър горските стопанства ще искат от търговците по 3 лв. за брой без ДДС. За елхи до 2 метра – 3,50 лв. за брой. Ако височината на коледното дърво надвишава 2 метра, ще се плащат 3,50 лв. плюс надбавка от 3 лв. за всеки метър отгоре.

От агенцията посочиха още, че като най-купувани коледни дръвчета са се отличили различни видове смърч, обикновена и дуглазка ела, бял и черен бор, кедър и секвоя.

Ако все пак някои отсече незаконно елха, трябва да се приготви за глоба от 50 до 500 лева. В случай че повече дръвчета станат жертва на бракониерство, санкцията може да стигне и до 2000 лева или случаят да бъде предаден на прокурор, припомниха лесничеи.

Продължава изискването транспортирането на елхите да става задължително с превозен билет, в който трябва да бъдат вписани данни за продавача и купувача, както и дата и час на тръгване на превозното средство, вид и количество на превозваните дръвчета или зеленина и клони.

Водещи

Най-четени