Мерят вредните газове от ауспусите в София 06.10 | 12:48

Мобилна лаборатория на испанска фирма е разположена на „Цариградско“ при алея „Яворов“

От iNews.bg

По инициатива на проект "Зелена София” на Столична община отново започна дистанционно измерване на емисиите от автомобилите в София. Избраната локация е бул. "Цариградско шосе” при изхода от алея "Яворов”. Инициативата се провежда със съдействието на ОП "Столичен автотранспорт”, като измерването на емисиите от автомобилите се случва в реално време и без необходимост от тяхното спиране.

В следващите десет дни с подходящи метеорологични условия мобилната лаборатория на испанската компания RSLab ще измерва количествата фини прахови частици (ФПЧ), въглеводороди (HC), въглероден окис (CO) и азотен оксид (NOx). Това са основните замърсяващи елементи на въздуха.

Процесът на измерване на емисиите от разстояние не включва никаква намеса в трафика. Той отнема секунди и започва в момента, когато превозното средство пресече инфрачервените (ИЧ) и ултравиолетовите (UV) лъчи. Системата е сертифицирана по стандарт ISO 17025, което удостоверява надеждността ѝ.

След приключване на изследването резултатите ще бъдат публикувани на сайта на "Асоциация за развитие на София”, както и на ФБ страницата на Зелена София.

Подобно измерване на вредните емисии се провежда за втори път в София.  През септември 2017 г., по покана на екипа на "Зелена София”, испанската компания RSLab реализира първото пилотно проучване в София. От данните, събрани тогава, беше отчетено, че 6% от измерените автомобили допринасят за над 20% от замърсяването.

Водещи

Най-четени