Месо, "отгледано" в лаборатория... 21.06 | 11:53
При производството на месо в лабораторни условия се отделят с 96% по-малко парникови газове
Месото, "отгледано" в лаборатория, генерира с 96% по-малко парникови газове, заявиха учени от Оксфордския университет.
Освен това лабораторните пържоли изискват между 7 и 45% по-малко енергия за производство, отколкото конвенционално отгледаното свинско, телешко или говеждо месо.
Единствено повече енергия се изисква при създаването на пилешко месо в лабораторни условия, отколкото при нормалното отглеждане на пилета.
Разбира се, драстично намалява използването на земя (с 99%), а с 96% е по-малко и използваната вода, допълват учените.
Какво обаче означава, че месото е отгледано в лаборатория? Според разпространените данни на учените в процеса се използват цианобактерии, като подхранваща среда и източник на енергия за отглеждане на мускулни клетки.
Водещи
-
КРС: Няма да бъде отнет лицензът на мобилните оператори
Вчера Мария Филипова, председател на КЗП, поиска най-тежката мярка за тях заради вдигането на...
21.01 | 21:00
-
Мецола пред Росен Желязков: България е много близо до присъединяването към еврозоната
Премиерът: До месец ще сме готови с проектобюджет и управленска програма
21.01 | 20:45
-
66 са жертвите, а 51 - ранените, при пожар в хотел в турски ски курорт
Някои от жертвите са загинали, след като скочили през прозорци на горящата сграда, съобщава "
21.01 | 20:30
-
Гроздан Караджов за жп инцидентите: Уволнения ще има при първо нарушение
Става въпрос за правилата за безопасност на движението, уточни министърът на транспорта
21.01 | 20:15
Най-четени
-
Йотова очаква кабинетът "Желязков" да приключи с кризата
Вицепрезидентът подчерта, че нейната теза винаги е била за силен политически кабинет, а не...
21.01 | 14:45
-
Защо жените изневеряват? Ново проучване разкрива сложните им мотиви
Жените в проучването като цяло оценявали партньорите си като физически по-привлекателни, но...
21.01 | 11:15