Месо, "отгледано" в лаборатория... 21.06 | 11:53
При производството на месо в лабораторни условия се отделят с 96% по-малко парникови газове

Месото, "отгледано" в лаборатория, генерира с 96% по-малко парникови газове, заявиха учени от Оксфордския университет.
Освен това лабораторните пържоли изискват между 7 и 45% по-малко енергия за производство, отколкото конвенционално отгледаното свинско, телешко или говеждо месо.
Единствено повече енергия се изисква при създаването на пилешко месо в лабораторни условия, отколкото при нормалното отглеждане на пилета.
Разбира се, драстично намалява използването на земя (с 99%), а с 96% е по-малко и използваната вода, допълват учените.
Какво обаче означава, че месото е отгледано в лаборатория? Според разпространените данни на учените в процеса се използват цианобактерии, като подхранваща среда и източник на енергия за отглеждане на мускулни клетки.
Водещи
-
Разсекретен документ на ЦРУ: Извънземни избили 23-ма войници
Нашествениците се разярили, след като летящата им чиния била свалена
08.04 | 21:00
-
Изпреварихме гърците по цени на храните
Пържолите са по 15 лв., но стигат за двама, краставиците и доматите в магазина вървят по 3 лв.
08.04 | 20:45
-
Красен Станчев: Задава се световна рецесия заради политиката на Тръмп
Според икономиста гражданите на Америка ще бъдат по-потърпевши от митата
08.04 | 20:30
-
Нов студен фронт сковава страната от 10 април
Силен и бурен вятър в цялата страна, в Североизточна България ще вали сняг и ще се образува...
08.04 | 20:16
Най-четени
-
Дянков: Може и да не влезем в еврозоната от 2026 г.
Ще ни отложат за известно време, заради дефицита, смята той
08.04 | 17:20
-
Яйца и българско агнешко - колко ще ни струва великденската трапеза
Провокиран да коментира новините от Гърция, Иванов изтъкна, че не можем да уеднаквяваме...
08.04 | 10:45
-
Симеон Дянков: България може да спечели от търговската война
Бъдещето на българската икономика
08.04 | 11:15