Метеоролозите се научиха да предсказват адските жеги отрано 28.10 | 10:00

Само един фактор е достатъчен за предвещаване на аномални горещини

От Антония Михайлова

Американските учени се научиха да предсказват аномално високи температури 15-20 дни по-рано въз основа само на един фактор – изучаването на циркулацията на въздуха в атмосферата, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature Geoscience.

В последните десетилетия аномално високите температури са станали по-опасни, а в бъдеще, както се смята, ще станат много чести. Досега учените се опитваха да предсказват такива събития 10 дни предварително.

Обикновено прогнозите се правят въз основа на няколко фактора. Хаян Тен от Националния център за атмосферни изследвания и нейните колеги са решили да определят може ли да се отдели един фактор, който винаги предшества аномалните жеги, и благодарение на това учените да могат да прогнозират такива случаи повече от 10 дни преди това.

Изследователите използвали създадения преди няколко години модел на циркулацията в атмосферата над Северното полукълбо за последните 12 000 години. Тен и колегите ѝ успели да отделят почти 6000 случая в САЩ, когато температурата е била много висока – оказва се, че аномалната жега във всички случаи е предшествана от образуването на пет зони на високо налягане в Северното полукълбо, които формират "пръстен" в умерените ширини.

Те се появявали около 15-20 дни преди жегите и учените ги свързали с колебанията на височинните струйни течения – вълни на Росби, образуващи се от разликите в температурите в полярните и тропическите ширини. Те са сочени като "виновници" за формирането на циклони и антициклони. Учените потвърдили своите изводи с компютърно моделиране.

Така изследователите са изяснили, че аномалните жеги могат да се предскажат поне 15 дни предварително и са доказали, че аномалните природни явления са свързани с образуването на зони с високо налягане. Учените възнамеряват да продължат изследванията в тази посока – те не изключват да открият и други възможности за предварително прогнозиране на изключително високи температури, пояснява РИА Новости.

Водещи

Най-четени