Мечките в Родопите извървяват до 10 км дневно 02.08 | 10:00

От Кремена Бедерева

Мечките в Родопите изминават до 10 км дневно, съдейки по маршрутите на четирите животни, маркирани с GPS-нашийници, съобщиха от Сдружение за дива природа "Балкани".

Природозащитниците проследяват навиците и поведението на представителите на защитения животински вид чрез GPS-наблюдение на четири млади мечета в Родопите. Справките от координатите на радио нашийниците показват, че мечките се движат далече от населени места, активизирайки се предимно привечер и през нощта.

И четирите мечки се движат в голям район на действие, преходите на едно от наблюдаваните животни стигат от Девин до района на лесничейство "Борово" в Пазарджишко. Териториите, които обикалят мъжките екземпляри, достигат 230 кв. км, а женските- до 65 кв. км.

Мечешките разходки са обикновено нощни и на свечеряване, а през деня огромните животни не са толкова активни. Според GPS-координатите, мечките могат да останат на едно и също място до 6 часа през деня, вероятно отдадени на сън или почивка.

Резултатите от проследяването на радио нашийниците показват почти 5 месеца летаргичен сън за мечоците в планината през тази зима.

Никое от маркираните с GPS-нашийници мечета не е "заподозряно" за нападенията на стръвници върху стада и пчелини в района през последните седмици, обясняват от сдружението. Четирите екземпляра са извън подозрение, сравнявайки координатите им от дните на нападения.

Една от наблюдаваните мечки и през лятото плува във водите на яз. "Цанков камък" според данните от движението на нашийниците. С координатите от проследяването са очертани и две зони в планинския район, които са предпочитано обитание на мечките.

Водещи

Най-четени