Мини вятърна турбина в задния ви двор 03.05 | 12:03

Турбините с форма на дървета от серията Power Flowers са елегантно енергийно решение

От Георги Георгиев

Големите вятърни турбини са ефективни и могат произвеждат значително количество енергия, но те се нуждаят и от много пространство и заобикаляща инфраструктура. Колко по-добре би било ако можехме да улавяме енергията от вятъра близо до домовете си по ненатрапчив начин...

Холандката архитектурна компания NL Architects от няколко години работи над идеята за "одомашняване" на вятърната енергия. В резултат на бял свят се появява проектът за мини вятърни турбини Power Flowers, информира inhabitat.com.

Това подобни на дървета структури, оборудвани с множество турбини с вертикалнa ос. Малките и почти безшумни генератори могат да се поставят в градски условия и да произвеждат енергия без да загрозяват градския пейзаж.

Всяка от вертикалните турбини е с капацитет от четири киловата, като върху едно "дърво" могат да бъдат поставени от 3 до 12 турбини.

Според NL Architects Power Flowers могат лесно да бъдат интегрирани в градския пейзаж по подобие на уличите лампи, антените на клетъчните телефонни мрежи и скулптурите. Освен това те спокойно могат да бъдат поставени и в задния двор ви и така да задоволяват енергийните нужди на домакинството ви по екологичен начин.

Водещи

Най-четени