Млада видра бе пусната в естествена среда 27.05 | 16:17

Дилянка ще обитава защитения язовир Конуш

От Филипа Тодева

Млада видра, отгледана в Спасителния център, бе освободена на язовир Конуш, съобщиха от природозащитната организация "Зелени Балкани". През изминалата седмица екипът на Спасителния център на Зелени Балкани се раздели с видричката Дилянка.

След като постъпи при природозащитниците в началото на август миналата година от района на язовир Овчарица, бебето видричка Дилянка се превърнала в любимка на целия екип на Центъра.

С игривия си нрав и бебешкото си меко и скокливо телце - истинска плюшена играчка - Дилянка забавлява всички около себе си. Кръстили я така, заради неоценимата помощ на д-р Дилян Георгиев, преподавател в Пловдивския университет, и дългогодишен доброволец и приятел на Спасителния център.

Именно по негово настояване в края на есента Дилянка бе отделена в самостоятелна стая, пригодена за минимален контакт с хората, с цел подивяване. Това решение й се стори меко казано неприятно и твърде нечестно, но постепенно се наложи да свикне с него.

"И така повече от осем месеца младата видра бе в процес на подивяване. През това време екипът ни поддържаше постоянна връзка с д-р Георгиев и съобразно неговите наставлвния включихме в менюто й жива риба, речни миди и охлюви. Поставените тръби (тип тунели) клони, слама, трева и вани с вода я подготвяха за средата в новия й дом", пишат от "Зелени Балкани".

Те са избрали язовир Конуш, тъй като той е защитена територия и Натура зона, за да пуснат малката видра.

Непосредствено преди освобождаването е поставен подкожен микрочип, който ще позволи нейната идентификация при повторно улавяне.

Водещи

Най-четени