Младежи ще дебатират "за" и "против" пластмасите 08.11 | 07:14

Събитието е инициатива на PlasticsEurope и целта е да изгради позиция у младите

От Андриян Георгиев

Форумът Младежки парламентарен дебат в България ще бъде официално открит днес (8 ноември) от 13:00 часа в Пленарната зала на Народното събрание, съобщават от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Събитието се организира от Българска асоциация "Полимери" (БАП) с идеята в един ползотворен диалог младото поколение да изгради позиция за употребата на пластмасите във всекидневието. 

Необходимият кворум за провеждане на инициативата е 100 ученици. Участие в дебата са потвърдили 122-ма ученици от горните класове (11-12 клас) от 11 елитни езикови държавни и частни училища в София, Варна, Пловдив, Русе, Ловеч и Враца.

Преди провеждането на дебата представители на организацията Европейски младежки парламентарни дебати PlasticsEurope ще проведат кратко обучение на учениците и журито по правилата за провеждане. Предварителното обучение ще се извърши на английски език, а самият дебат ще се проведе на български език.

PlasticsEurope организира от 2007 г. серия от национални дебати в европейските страни за предимствата и недостатъците на пластмасите за съхраняване на енергията и опазване на климата.

Журито ще оценява ораторските умения на участниците и способността им да формират и защитават съответната позиция с подходящи аргументи. В резултат ще бъдат излъчени 10 най-добре представили се участници за големия финал на дебатите през пролетта на 2012 г. в Рим, Италия.

Най-четени