Мобилна станция следи качеството на въздуха в Бургас 14.04 | 11:45

Станцията следи показателите на осем замърсители

От Елена Коцева

Мобилна станция ще измерва чистотата на въздуха в Бургас.

Тя ще бъде пусната официално в експлоатация в присъствието на кмета Димитър Николов и на г-жа Тове Скарстейн - посланик на Норвегия у нас.

С пускането на станцията се завършва проект, по който си партнират общината, Изпълнителната агенция по околната среда и Норвежкият институт за изследване на въздуха.

Основната цел е чрз замерванията да се подобри качеството на атмосферния въздух на територията на крайморския град и съставните селища. 

Мобилната апаратура следи осем замърсители на въздуха и техните норми.

iNews припомня, че в началото на годината излезе мониторинговия доклад на инспекцията за вредните емисии в атмосферния въздух в Ловеч и Плевен, а малко по-късно и за Пловдив и Кърджали.

Той показа, че вредните емисии в атмосферата на Ловеч и Плевен значително са намалели. И в двете общини предстои актуализация на програмите за намаляване нивата на фините прахови частици, за да бъдат съобразени с изискванията на новата Европейска директива и Наредба 12 на екоминистерството.

В края на миналата година от ЕК предупредиха, че състоянието на въздуха в градовете на България остава изключително лошо.

Високите концентрации на прах във въздуха, които бяха регистрирани в общо 30 общини при проверките на евроекспертите преди две години, остават на същите нива.

Преди това страната бе подведена под отговорност заради наднормените нива на фина прах, регистрирани в периода 2007-2008 г.

Водещи

Най-четени