Мръсният въздух e в Топ 3 на убийците 07.01 | 17:10

Най-много французи са починали от тютюнопушене и алкохол

От iNews

Замърсяването на въздуха води до смъртта на 48 хиляди французи. До такъв извод стигнаха специалисти от Службата за обществено здравеопазване в страната.

Според доклад, публикуван на сайта на организацията, смъртността заради мръсния въздух в страната заема трето място сред основните причинители на смърт – след алкохола, заемащ второ място  със 49 000 смъртни случая и тютюнопушенето, което е на лидерското място по брой отишли си от този свят хора – 78 000.

Според данните на изследователите, фините прахови частици, замърсяващи въздуха, спомагат за развитието на сърдечно-съдови заболявания, ракови образувания, а също така водят до тежки дихателни проблеми. И не на последно място, увреждат нервната система на човек.

По-голямата част от смъртните случаи се пада на големите градове. За това спомага работата на заводи и химически предприятия, електростанциите и струпването на хиляди автомобили.

Според експертите, ако качеството на въздуха в градовете на Франция се подобри дори само с 5%, над 34 000 смъртни случая може да бъдат избегнати.

У нас проблемът с мръсния въздух е огромен, а София е сред най-замърсените градове в света. Въпреки опитите да не се огласява цялата истина за нивото на замърсяване в големите ни градове, редица еколози, лекари, както и обикновени граждани бият тревога по темата, а на много места в страната се проведоха протести срещу мръсния въздух.

Според редица екоорганизации властите не вземат навременни и адекватни мерки при силно замърсяване с фини прахови частици, което е като бомба със закъснител, смятат те. За заболяванията и смъртните случаи в България, причинени от мръсния въздух, липсва обаче статистика. За разлика от Франция, както е видно по-горе от текста.

Източник: meteovesti.ru

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени