На колко дълбоко могат да живеят рибите 05.03 | 12:08

Оказва се - доста

От Кремена Бедерева

Учени от САЩ, Великобритания и Нова Зеландия оповестиха, че уловили риби с прозрачно тяло на дълбочина 7 км в морето, предаде АР.

Уловените 5 екземпляра от вида Liparidae са сходни с рибите от семейство Cottidae и донякъде приличат на червеи, но откриването им на рекордна дълбочина близо до новозеландския бряг хвърля нова светлина върху това на каква дълбочина в морето могат да оцелеят рибите.

Като изследвали количеството на съставка в рибите, която им помага да се справят с ефекта от налягането, учените изчислили, че тези риби вероятно не могат да оцелеят на дълбочина над 8200 метра. Това означава, че нито една риба не може да живее на по-голяма от въпросната дълбочина в морето. Рибите Liparidae имат малка пигментация заради недостатъчната светлина в средата им на живот.

Съавторът на изследването морският еколог от Нова Зеландия Ашли Роудън заяви, че никой не бе улавял подобни риби от близо 60 години и че учените имали късмет, когато спуснали подобни на кутии примамки в морето близо до новозеландския бряг в края на 2011 г., допълва БТА.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Водещи

Най-четени