Над 1200 са застрашените видове растения и животни в България 17.07 | 13:20

Уникалното биологично разнообразие на страната ни и мрежата от резервати ни нареждат след Финландия и Норвегия

От iNews.bg

Общо 808 вида растения и гъби, 287 вида животни и 166 типа природни местообитания са включени в новата Червена книга на България, която беше представена днес в БАН от председателя на Академията акад. Стефан Воденичаров и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Над 200 учени са участвали в работата по изданието, като подготовката е започнала преди около 15 години. Книгата съдържа 3 тома – първият е за растенията, вторият – за животните, а третият е за природни местообитания.

Причината да се подготви нова Червена книга е заради настъпилите промени - урбанизация, транспорт, много по-активен живот, който оказва в значителна степен влияние върху биоразнообразието, обясни ръководителят на авторския колектив акад. Васил Големански. В новата Червена книга степента на застрашеност на видовете е определена съгласно новите критерии на Международния съюз за защита на природата.

В първия том са общо 808 вида - шест вида водорасли, 102 вида мъхове, осем вида папратови растения, четири вида голосеменни растения, 539 вида покритосеменни растения, 149 вида гъби.
Във втория том - "Животни", са намерили място и 51 безгръбначни животни, от които 12 вида са в категорията "изчезнали", а 39 вида - "критично застрашени".

В третия том са включени природни местообитания - 11 морски, осем - крайбрежни, 21 вътрешни водоеми, 6 блата, мочурища и торфища, 32 тревни съобщества и съобщества от мъхове и лишеи, 32 храстови съобщества, 40 гори, 16 вътрешноконтинентални скални местообитания. Критично застрашени са 28 природни местообитания, 71 са застрашени, 47 са уязвими, а 20 са потенциално застрашени.

Червената книга има и електронно издание, което е с мултимедийни приложения, фотогалерия и карти.

През последния половин век потреблението на природни ресурси е рязко повишено и от 1970 година насам екологичната ситуация на планетата продължава да се влошава, а биологичното разнообразие е намаляло с 28 процента, според Доклад на Световния фонд за дивата природа, посочи министър Василева и допълни, че тези процеси се развиват и в България, макар и не с това темпо.

Тя припомни уникалното биологично разнообразие на страната ни и отбеляза, че мрежата  от резервати ни нарежда след Финландия и Норвегия.

Василева каза още, че за периода 2007-2013 г. бюджетът на ОП "Околна среда в приоритетната ос за биоразнообразието е възлизал на 202 милиона лева. В сектора се изпълняват 79 проекта, а 19 от тях успешно са приключили. За 2014-2020 г. са заложени 198 милиона лева, които ще бъдат на разположение за дейности, свързани с опазване на биоразнообразието.

България е между първите страни в Европа, публикували своя национална Червена книга. През 1984-85 година БАН прави първото издание в два тома - "Растения" и "Животни". Новата Червена книга е издадена с финансовата подкрепа на МОСВ.

Първото издание на "Червената книга" БАН издава през 1984 – 85 година.Така 30 години назад страната ни е била първата на Балканския полуостров и една от първите в Европа, които се подготвили "Червена книга" в Европа след Втората световна война.

Водещи

Най-четени