Над 15% е влогът на възобновяеми енергийни източници у нас 26.03 | 14:04

Целта на България е до 2020 г. да се постигне 16%

От Елена Коцева

Целта на България е до 2020 г. да се постигне 16% енергийно потребление от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Към действащата директива за ВЕИ се изисква от България да постигне 11% дял на ВЕИ от крайното енергийно потребление.

"Докладът в момента показва, че ние сме постигнали за 2010 г. 15,1%, тоест ние сме много добре сложени в тази ситуация", представи резултатите министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от Дарик радио.

Потреблението от възобновяеми енергийни източници включва три компонента - електропроизводство от ВЕИ, топлопроизводство от ВЕИ и транспортно потребление на ВЕИ.

При транспорта целта е до 2020 г. да се  достигне 10% дял на ВЕИ, което може да стане по три начина - смесване на биогорива и конвенционални горива, чрез електромобили и чрез специално адаптирани транспортни средства, които могат да ползват само биогорива или почти изцяло биогорива – например автобуси, които могат да ползват биогорива.

Караджова заяви, че един от основните проблеми е автомобилният и автобусен транспорт - при който има замърсяване на въздуха и много шум.
Изходът, според екоминистъра, е добър обществен транспорт. "Когато имаме чист, удобен транспорт, ние ще предпочетем естествено този транспорт", каза Караджова.

По актуалния проблем за ефективността и безопасността на ядрените централи, Караджова заяви, че за момента не е възможно да не се ползва ядрена енергия.

За последните 50 години населението на планетата е нараснало два пъти, а потреблението е нараснало 6 пъти. Китай, Индия и Бразилия се развиват много бързо. Техните граждани искат да потребяват толкова, колкото потребяват американците и европейците.

88 кг ресурси на ден изразходва всеки американец, средният европеец ползва 48 кг, в България ползваме около 20 или 18 кг на ден ресурси. Ресурсите - това са вода, храна, автомобили, всичко, което ползваме, включително и транспорт, обясни Караджова.

Стремежът към повече потребление изисква осигуряване на огромно количество енергия, която трябва да осигури този процес на производство. Ако не се смалят културите на потребление в света, ние няма откъде да черпим тази енергия, подчерта екоминистърът.

Водещи

Най-четени