Над 15 хил. видове ябълки е имало в САЩ, а днес... 05.03 | 17:55

11 сорта доминират на пазара – те са 90% от всички ябълки, продавани в САЩ

От iNews.bg

Полека-лека, под натиска на търговците и предпочитанията на клиентите, стари и добре познати сортове плодове и зеленчуци бавно изчезват от градините. Един от тях е ябълката – един от обичаните плодове, който, според приказките, държи лекаря далеч от нас.

Исторически в САЩ са били отглеждани между 15 и 16 хил. различни вида ябълки. Днес в градините са останали само 3 хил., а реално 11 сорта доминират на пазара и представляват 90% от всички продавани ябълки в страната. Най-предпочитаният сорт е "Червена превъзходна", която държи лъвските 41% от пазара или близо 11 млрд. килограма, продадени през 2009 година.

Подобна е ситуацията и в останалите части по света, сочат обаче данните на Slow Food. Преди месеци те извадиха подобна статистика и за Стария континент. Само няколко са сортовете, които доминират на пазара и сред тях са "Златна превъзходна", "Грени Смит" или "Червена превъзходна".

Много са причините за това по своята същност изкривяване на пазара. Ето и някои от тях – промяната във вкусовете на потребителя – те търсят сладки ябълки и в това отношение вкусовете на хората по целия свят започват да се приближават. От друга страна и исканията на търговците са основополагащи – техните претенции пък са за по-дълготрайни видове, с привлекателен външен вид.

За да бъдем честни обаче не всеки стар сорт ябълка е добър за отглеждане навсякъде или пък да е подходящ за всяка употреба. Някои от модерните видове превъзхождат с качеството на плода и на самото растение. Все пак обаче запазването на стари сортове е важно за развитието на местната икономика и опазването на традициите, което е една от основните задачи пред Slow Foods.

Един от видовете "Гравенщайн" е бил добре познат в Калифорния през 18 век. Постепенно обаче насажденията от лози бавно изместват ябълковите градини.

Ето и сравнение - през 1958 година площите от ябълкови насаждения са били близо 2,2 хил. хектара, докато днес те са само 350 хектара. И има само един изкупвач в региона, който в късната есен изкупува ябълки за сок, оцет или други продукти. Факт е и, че ябълковият сок в САЩ основно се прави с концентрат, пристигащ от Китай.

Водещи

Най-четени