Над 180 сорта и хибрида е създал Добруджанският земеделски институт 16.11 | 13:20

Институтът празнува днес своя 60-годишен юбилей

От Деляна Петкова

Повече от 180 сорта и хибрида полски култури са създадени в Добруджанския земеделски институт. Това обясни директорът на института доц. д-р Иван Киряков, цитиран от БТА.

През последните десетилетия Добруджанският институт се утвърди като водещ селекционен център по пшеницата и слънчогледа на Балканите, похвалиха се научните работници. Днес (16 ноември) институтът чества своя 60-годишен юбилей. Служителите и техните гости отбелязват още и 70 години от началото на селскостопанските научни изследвания.

всяка година около 65-70% от площите в страната са засяти със зърнени култури, разработени от Добруджанския цземеделски институт. Селекционерите предлагат всяка есен по 1500-1800 тона  елитни семена на семепроизводителите.

Научните работници работят по селектиране и на слънчоглед, ечемик, фасул, леща, тритикале и грах. Разработките се правят в експериментално-производствената база на института. Нейната площ е над 21 хил. декара.

Всъщност земята не достига, обясни директорът на института и допълни, че в момента текат дискусии относно законодателни промени, според които подобни експериментални бази да бъдат отделени в държавни предприятия. Това ще даде по-голяма свобода в осигуряването на приходи, обясни още доц. д-р Киряков.

При предприемането на подобна стъпка обаче научният институт трябва да запази контрола върху базата, защото в противен случай вместо до поддържане на оптимална сортова структура в страната може да се стигне до отглеждането само на 4-5 сорта пшеница, препоръча той.

Водещи

Най-четени