Над ¾ от енергията през 2050 година може да е от алтернативни източници 12.05 | 15:33

Подобряването на политическите и икономически условия допринасят за ръст на зелената енергия

От Мартин Иванов

Повече от ¾ от електроенергията през 2050 година може да се добива от алтернативни енергоизточници. Това се твърди в независим доклад на международната метеорологична организация със седалище в Швейцария.

Според информация на Focus Online основните предпоставки за това са наличието на оптимални политически условия и големите инвестиции във възобновяеми енергоизточници.

Докладът от над 900 страници беше представен в началото на седмицата на специална среща в Абу Даби. Според последните данни на организацията от 2008 година, около 88% от електроенергията се добива от традиционните източници – природен газ, въглища и петрол.

На атомната енергия се падат два процента, а на възобновяемите енергоизточници -13%. Почти половината от зелената енергия се добива чрез изгарянето на дървесен материал и тор. При 4% от нея сега се използват биогазове.

Експертите очакват все по-голям ръст на дела на зелената енергия, която ще продължи да поевтинява. Те са пресметнали, че в бъдеще политическите и икономически условия във 164 места в света ще благоприятстват производството на зелена енергия.

В резултат на това до четири десетилетия хората ще се лишат почти напълно от традиционните енергоизточници, заменяйки ги с алтернативни.

Според разчетите на организацията в периода 2011-2028 година инвестициите в областта на зелената енергия могат да нараснат от 1360 милиарда на 5100 милиарда долара.

До 2050 година размерът на инвестициите може да достигне до 7180 милиарда долара. Разходите за производството на зелена енергия според специалистите от световната метеорологична организация в бъдеще няма да надминат един процент от брутния социален продукт в света.

Водещи

Най-четени