Най-големият ледник в Антарктика се топи два пъти по-бързо 27.06 | 11:11

Ледникът Пайн Айлънд губи близо 78 кубични километра вода на година

От Петя Михайлова

Най-големият ледник в Западна Антарктика започна да се топи с 50% по-бързо, отколкото през 1994 г. , което може да доведе до глобално повишаване на морското равнище.

Това съобщaва gazeta.ru, като цитира изследване на американски и британски учени, публикувано в Business Week.

Ледникът Пайн Айлънд губи близо 78 кубични километра вода на година, сочат данните на Колумбийския университет в Ню Йорк и Британската антарктическа служба в Кеймбридж. През 1994 г. ледникът е губел значително по-малко – 53 куб. км. вода на година.

Учените се опитват да разберат каква част от антарктическия ледник може да доведе до повишаване на морското равнище, след като през 2009 г. ООН прогнозира, че то ще се увеличи с 18 см.

"Ледниците от региона на море Амундсен способстват в най-голяма степен за увеличаване на морското равнище, отколкото която и да е друга част на Антарктика, затова е много важно да разберем този процес." отбелязва един от учените.

Ледникът Пайн Айлънд и по-малките ледници, които влизат в състава му, съдържат лед, достатъчен да повиши нивото на морското равнище с 24 см.

Антарктика съхранява над 90% от запасите на планетата от прясна вода и може да вдигне нивото на Световния океан с цели 57 м. ако се разтопи изцяло. Това обаче едва ли ще се случи през следващите няколко хиляди години, успокояват специалисти.

Според Панела по климата на ООН морското ниво ще се повиши с между 18 и 59 см. до края на века под натиска на глобалното затопляне, причинено отчасти поне от човешката дейност.

Водещи

Най-четени