Най-евтина е енергията, която не потребяваме 22.06 | 17:58

ЕК предложи пакет от мерки за повишаване на енергийната ефективност

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) предложи нов пакет от мерки за повишаване на енергийната ефективност, целящ да бъде наваксано закъснението по пътя към постигане на целта на ЕС.

Това предложение за нова директива съдържа мерки за засилване на усилията на държавите-членки за по-ефикасно използване на енергията на всеки един етап от енергийната верига — от преобразуването, през разпределението до крайното потребление на енергия.

Най-евтина е енергията, която не потребяваме, заявяват от Брюксел. Обратното броене за постигане на целта на Европа за двадесетпроцентно повишаване на енергийната ефективност до 2020 г. започна. Ако през идващите години статуквото бъде запазено, ЕС ще постигне тази цел едва наполовина.

Това поставя под въпрос нашата конкурентоспособност, усилията ни за намаляване на емисиите на CO2, както и сигурността на системата на снабдяване. Освен това разходите за енергия са основно перо от бюджета на всеки потребител.

По същество, предлаганите от Комисията мерки са прости, но амбициозни:

- Правно задължение за създаване на схеми за икономия на енергия във всички държави-членки: енергоразпределителните предприятия и дружествата за търговия с енергия на дребно ще бъдат задължени посредством въвеждане на мерки за енергийна ефективност (в т.ч. повишаване на ефикасността на отоплителната система, поставяне на прозорци с двойно остъкляване или на покривна изолация) да реализират ежегодни икономии от 1,5 % от обема на своите енергийни продажби сред крайните потребители на енергия. Друга възможност е държавите да предлагат различни механизми за спестяване на енергия, като например програми за финансиране или доброволни споразумения, които ще доведат до същия резултат, но няма да налагат задължаване на енергийните дружества.

- Общественият сектор ще даде пример: обществените органи ще насърчават пазарната реализация на енергоефективни продукти и услуги, след като бъдат законово задължени да закупуват енергоефективни сгради, продукти и услуги. Освен това те ще трябва да намалят допълнително консумацията на енергия в собствените си помещения, като всяка година извършват задължителни ремонтни дейности, обхващащи най-малко 3 % от общата разгъната площ.

- Значителни икономии на енергия за потребителите: лесен и безплатен достъп до данните за текущото и миналото потребление на енергия посредством по-прецизна индивидуална система на отчитане, което ще позволи на потребителите да управляват по-добре консумацията си на енергия. Фактурирането следва да се основава на точно отчетената реална консумация.

- Бизнесът: стимули за МСП да преминат енергийни одити и да разпространяват най-добри практики, докато големите дружества ще бъдат задължени да извършат одит на своето потребление на енергия, за да бъдат установени потенциалните възможности за намаляване на консумацията на енергия.

- Ефективност при генерирането на енергия: мониторинг на равнищата на ефективност на новите енергийни мощности, установяване на национални планове за отопление и охлаждане — основен фактор за доброто планиране на ефикасни инфраструктури за отопление и охлаждане, в т.ч. възстановяване на отпадна топлина.

- Пренос и разпределение на енергия: повишаване на ефикасността, като се гарантира, че критериите за енергийна ефективност биват отчитани от националните енергийни регулатори при вземането на решения и най-вече при одобряването на нови мрежови тарифи.

Водещи

Най-четени