Най-опасни за 2015-а: Играчки и облекла 26.04 | 12:10

Най-голям е химическият риск, следван от нараняванията, сочат данни на ЕК за 2015-а

От iNews.bg

Играчки и облекло оглавяват опасните продукти, открити през 2015 г. Сигнали за над 2000 опасни нехранителни продукти са приети в системата за бърз обмен на информация, сочат данните на Европейската комисия на сайта й.  Основните категории продукти, наложили предприемане на коригиращи мерки, са играчките (27%) и облеклата, текстилните изделия и модните артикули (17%).

 Що се отнася до рисковете, през 2015 г. най-често е сигнализирано за химически риск (25% от общия брой сигнали), следван от риска от нараняване (22%). Едно от основните предизвикателства е растящият дял на закупените по интернет продукти от държави извън ЕС.

 62% от опасните продукти идват от Китай, с което тази страна на произход остава на първо място в системата за обмен на информация. Китай е страната, от която ЕС внася най-много стоки. Към днешна дата, Китай е проследил 11 540 сигнала и е предприел коригиращи мерки в 3748 от случаите.

 "Изправени сме пред две предизвикателства: онлайн покупки, при които продуктите достигат по пощата директно до потребителя, и силното присъствие на китайски продукти, за които се сигнализира чрез системата за бърз обмен на информация. През юни ще посетя Китай, за да задълбочим сътрудничеството си с китайските органи за безопасност на продуктите", заяви Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете.

 

 

Водещи

Най-четени