Най-сетне – браним и защитаваме природата си 22.05 | 13:25

До края на годината ще бъдат обявени всички защитени зони по Натура 2000

От Теодора Кокаланова

"До края на годината трябва да бъдат обявени всички защитени зони в страната от мрежата Натура 2000 по евродирективата за местообитанията", съобщи Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие". Оставащи за обявяване са 234 защитени зони. "Досега няма нито един приет План за управление на защитена зона, има приети само петнадесетина планове за управление на защитени територии", отбеляза Аврамов.

България е на трето място в Европа по покритие на европейската екомрежа Натура 2000 с 34,4% от територията на страната. Преди нас са само Словения и Хърватия, съответно с 35, 52 и 34,8%. "След България са Кипър с 28,37%, Гърция - 27,29% и Испания с 27,27%", посочиха от фондацията. По думите на експерти от фондацията биоразнообразието е шанс за България, а не проблем, който трябва да се преодолее. 

Според природозащитниците в няколко от предвидените в Натура защитени зони вече е нанесено сериозно увреждане. Пресушен е водоем край Пловдив, важен за птиците. "Изградени са голф игрища край морето, а в "Рила буфер" се строят мини ВЕЦ, които ще унищожат над 20% от популацията на главоча", отбеляза Стефан Аврамов. Екоактивистите се надяват МОСВ да обяви зоните и да заложи рестриктивни режими, които ще прекратят и строежите по Черноморието, предаде БТА.

 

 

Водещи

Най-четени