Найденов: Сделката за боровата гора на "Картала" е "пладнешки грабеж" 04.06 | 21:34

Земеделският министър присъства на поредната дискусия за решаването съдбата на гората до великотърновския квартал

От Христина Христова

Според министър Мирослав Найденов сделката за боровата гора е "пладнешки грабеж". Това стана ясно днес (4 юни) на кръгла маса за решаването съдбата на 53 дка борова гора до великотърновския квартал "Картала", съобщи Север.бг

"Едно мазе се заменя за гора. Този казус е част от схемите преди години за източване на общински или държавни фондове. Правдата трябва да дойде след решението на съда. Моето убеждение е, че това е кражба. Но живеем в държава, в която сме се нагледали на парадокси. Аз не съм съучастник на кражбата", заяви Найденов по време дискусията.

Найденов подчерта, че казусът не е политически, а е правен и от работата на експертите зависи защитата на най-добрата позиция.

Министерството е съпричастно към казуса. В момента има висящ съдебен спор пред Върховен административен съд на РБългария. От правната дирекция на институцията са пледирали нищожност на извършените разпоредителни сделки с имоти, попадащи в границите на проекта за създаване на Национален дендрариум, "Втора българска държава".

Земеделският министър заяви в аванс, че на делото след две седмици, Министерството на на земеделието и храните ще излезе със становище, в полза на гражданското сдружение "Велико Търново за гората" за спасяването на великотърновската гора.

"Ние считаме, че през годините този въпрос се радухва съвсем неоснователно от няколко човека от сдружение "Велико Търново за гората", които имат жилищни сгради до самия имот. Собственикът на имота не е този, който е извършил замяната. Смятаме, че това е територия, на която градът може да се развива жилищно. Спирайки строителството там, слагаме тапа на развитието на Велико Търново в тази посока ", в защита каза адвокат Веселка Колева, пълномощник на собственика на въпросната гора.

На срещата присъстваха заместник-кмета на Велико Търново Снежана Данева-Иванова, експерти от правния отдел на Министерството на земеделието и горите, експерти от Агенцията по горите, сдружение "Велико Търново за гората", граждани и собственици на горите.

Водещи

Най-четени