Настояваме за гъвкави зелени плащания на площ 26.06 | 14:48

България подкрепя по-справедливото разпределение на средствата по ОСП

От Ралица Стоянова

Изискването за задължителен зелен компонент в бъдещата Обща селскостопанска политика трябва да бъде гъвкаво, за да се отчитат спецификите и нуждите на всяка държава-членка. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на международната конференция за бъдещето на ОСП.

"Въвеждането на зелено директно плащане трябва да бъде така направено, че да донесе възможно най-големи екологични ползи, без да застрашава жизнеспособността на сектора, заяви Боянова. Според нея предложените дялове за зелени плащания - 30% по първия стълб и 25% по втория, са прекалено високи и трябва да се даде повече гъвкавост при определяне на равнището им.

По реформата на ОСП България подкрепя по-справедливото разпределение на средствата и изравняването на нивата на подпомагане, което ще позволи на новите държави-членки да повишат по-бързо своята конкурентоспособност, информират от МЗХ. "Очакваме един от основните резултати на реформата да бъде справедливото третиране на всички фермери на територията на целия Европейски съюз, независимо в коя държава се намират”, посочи Боянова.

От следващия програмен период ЕК предлага изравняване в подпомагането на фермерите, без значение от вида на земеделието, обясни Михайл Думитру, директор на дирекция "Програми за развитие на селските райони” в ЕК.

Страната ни подкрепя и идеята за прехвърлянето на средства между двата стълба на ОСП, която да отразява различните икономически, агроклиматични и регионални условия на отделните държави-членки. В момента предложеният процент е 5, но България настоява прехвърлянето от втория към първия стълб да бъде поне 10%.

През есента предстои дебат по общата финансова рамка и определянето на финансовите пакети за отделните държави-членки.

Водещи

Най-четени