Научи ли се българинът как и къде да изхвърля боклука си? 16.10 | 07:51

Почти два тона е събраното количество опасни отпадъци от бита в София от началото на 2014 г. до месец септември

От Цанка Донкова

Няма спор, че един от най-големите проблеми, който стои пред обществото ни като цяло, е този с боклука. Макар че уж всички сме "за" да живеем в свят без боклуци, на практика се получава, че доста често хората изхвърлят без притеснение каквото им падне и откъдето им падне.

Не един или два са случаите когато найлонови торбички, пълни със смет прехвърчат късно вечер от нечий балкон, или пък на някое място сред природата да намерим какви ли не боклуци.

И макар че трудно може да се каже, че има боклуци, за които е по-малко приемливо да не са в кофите, то проблемът става сериозен, ако материалите са опасни и въпреки това не са изхвърлени на правилните места.

Та научи ли се българинът как и къде да изхвърля боклука си? Оказва се, че почти два тона е събраното количество опасни отпадъци от бита в София от началото на 2014 г. до месец септември включително. Това стана ясно от думите на Ралица Ангелова - заместник изпълнителен директор на дружеството, което съвместно със Столичната община организира системата за разделно събиране на опасни отпадъци на територията на София.

Опасните отпадъци от домакинствата, които третира системата, са бои, лакове, лепила, живак и живакосъдържащи термометри, стари лекарства, замърсени опаковки, препарати за борба с вредители, различни почистващи средства, битова и строителна химия. Очаква се до края на годината да бъдат организирани още три мобилни събирателни пункта в София.

Компанията продължава да събира и чрез предварителна заявка на адрес, която се подава на телефон 0700 11 750 и е безплатна за гражданите. Над четири тона и половина опасни отпадъци от бита са събрани и третирани за периода от стартиране на системата за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата в Столична община от началото на 2012 г. до момента. "Хората от София ежедневно звънят на телефона, за да дават заявки и да се информират за датите и разположението на събирателните пунктове", отбеляза Ангелова.

Съотношението между предаващите на адрес със заявка и тези, които отиват до организираните пунктове е 30 към 70. "Най-често гражданите предават стари лекарства, живак и живакосъдържащи отпадъци, каквито са термометри, апарати за кръвно налягане и живачни ампули. Около една трета от събраните количества опасни отпадъци са остатъци от ремонтни дейности като бои, лакове, лепила и разредители. На второ място са старите лекарства", коментира Ангелова.

По думите ѝ се наблюдава увеличение на предаваните остатъци от препарати от битовата и строителната химия. Дейностите по третиране на събраните опасни отпадъци се осъществяват на площадки на компанията, като се ползват и услугите на специализирани съоръжения в чужбина. "Сред гражданите на София вече има твърд процент на хора със "зелено" мислене, които знаят, търсят информация и имат съзнание за това, което правим в ежедневието си и какво оставяме след нас", коментира Ангелова.

За да се информират повече хора е разработена информационна листовка, която определя опасните отпадъци от бита. Тя се разпространява при разполагането на всеки месечен мобилен пункт в София, а има и електронен вариант, който съдържа и графика на събирателните пунктове за годината.

Организират се и мобилни събирателни пунктове и извън столицата, като тази година са организирани вече в Пловдив и Шумен. През октомври предстоят още две тридневни есенни кампании - от 20 до 22 октомври - в Сливен и от 23 до 25 октомври - в Пловдив. Общини от цяла България проявяват интерес, ще има възможност да се организират кампании за събиране на опасни отпадъци от домакинствата и на други места, допълва БТА.

Мобилен събирателен пункт за опасни отпадъци от домакинствата ще бъде разположен утре - 17 октомври, в столичните райони "Надежда" и "Връбница". От 8:30 до 11:30 часа пунктът ще бъде на ул. "Кирил Дрангов" 55, пред районна администрация "Надежда" и от 12:30 до 15:30 часа - на бул. "Хан Кубрат" до бл. 328, пред районна администрация "Връбница".

Водещи

Най-четени