Не купувайте излишна храна – замърсявате атмосферата 18.09 | 12:32

Една трета от храната в света завършва своя жизнен път на бунището

От Елица Елефтерова

Една трета от храната в света завършва своя жизнен път на бунището, без да е била консумирана. Това показва нов доклад на Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Оказва се, че изхвърлените хранителни продукти са отговорни за излъчването на неимоверно количество парникови газове - 3,3 гигатона емисии – количество, достатъчно да класира разхищението на храна като третата "държава" в света по този показател.

Истината е, че над 30% от храната се разваля още преди да бъде прибрана от земеделците (FSC1), а над 20% губи годност по време на съхранение (FSC2). Значителна е загубата при преработката и дистрибуцията (FSC3, FSC4).

Продуктите, които се съсипват заради безотговорността на крайните потребители, имат най-сериозен въглероден отпечатък.

Това е така, тъй като докато достигнат до масата, тези изделия са акумулирали емисии от производство, събиране на реколтата, преработка и дистрибуция. Погледнато иначе, изхвърляйки закупената от вас храна, вие похабявате и всички ресурси, които са били употребени, за да достигне тя до вас.

И както може да се очаква, някои храни генерират повече емисии от други. Изхвърлените плодове, например, имат сравнително малко съотношение фира /излъчен въглерод. Съотношението при месото е доста по-високо. Естествено, това се дължи на въглеродно-интензивното му производство, особено при говеждото месо.

Разглеждайки приноса на различните световни региони, става ясно, че на първо място стоят индустриализираните азиатски държави (Китай, Япония, Южна Корея). Европа се класира на трето място след тях и страните от Южна и Югоизточна Азия.

Същите резултати, анализирани на глава от населението обаче, изглеждат по малко по-различен начин. Оказва се, че неизядената храна, която се пада на един жител на Северна Америка или Океания, надминава индивидуалното разхищение в индустриализирана Азия. По този критерий европеецът пак е на трето място.

Въглеродните емисии не са единственият начин, по който неусвоените хранителни калории убиват околната среда. Според доклада, неусвоената храна в световен мащаб коства на планетата колосални количества вода - близо 250 кубични километра.


Очаква се до 2020 година световното население да достигне 8 милиарда души. Някои специалисти са на мнение, че един ден само биотехнологиите ще ни спасят от гладна смърт. Факт е, обаче, че дори понастоящем се произвежда достатъчно храна за изхранването на 12 милиарда души. Ако намерим начин да не съсипваме толкова много от нея, вероятно няма да е чак толкова лошо.

Подробности, както и графики по темата можете да разгледате във 
fitwell.bg 

Водещи

Най-четени