Не хората, а конете и джиповете вън от Рилските езера 03.09 | 11:38

Не туристите са виновни за замърсяването смятат от „Природата за хората и регионите"

От Цанка Донкова

Забрана за използването на джипове и коне в района на Седемте рилски езера искат от Национална гражданска коалиция "Природата за хората и регионите”. Според тях туристите, и експертите от МОСВ са наясно, че причината за замърсяването там не са посетителите. 

Много туристи изкачват Рилските езера всяка година. Това е най-посещаваната езерна група в България и е част от Стоте национални туристически обекта. От "Природата за хората и регионите” обаче не смятат, че хората са причина за екологичните проблеми в района и посочват други виновници. Джиповете, които "бръмчат денонощно из националния парк" са сочени за един от големите замърсители.

"Шумът, прахта, изгорените газове, изровените пътеки, ерозията и унищожената природа са от гумите на тези автомобили, а не от маратонките на туристите." заявяват от коалицията.

Друга пречка за природата според тях са многобройните коне, собственост на Кочериновските джамбази.

"Под благовидната форма, че помагат на Бялото братство получават разрешителни от дирекцията на Националния парк за превоз на товари и хора. Те извършват дейността не само през месец август, но и в периода от април до октомври. И през деня и нощта горе има около 200 полудиви коне", обясняват от организацията. От там обясняват, че  с копитата си и с тежките товари те разбиват пътеките и при дъждове те се превръща в буйни потоци. Това води до  ерозия. Още по-голямо замърсяване причинявали конските екскременти. Едно животно за 24 часа изхвърля около 10 кг и още толкова урина. "От април до октомври са 200 дни по 200 животни по 20 кг прави 800 тона на сезон, които се просмукват през почвата и влизат в езерата. Това е съпроводено и естествено с рояците мухи", заявяват от "Природата за хората и регионите".

От организацията се обръщат към съответните органи за издаване на забрана за конете и джиповете.

"Настояваме Министерство на околна среда и водите и дирекцията на Националния парк да прекратят практиката с издаване на разрешителни за използване на животни на превоз на товари. Окръжна прокуратура, МВР и Общината да предприемат незабавни действия и да преустановят използването на моторни превозни средства в района на Седемте Рилски езера".

Водещи

Най-четени