Нено Димов: Шабленското езеро е затлачено с тиня, рибата намалява 22.03 | 10:16

състоянието на Шабленското езеро не е добре, обясни министърът на околната среда

От iNews

"Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 хил. декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние. В момента то е затлачено от тиня. Кислородът намалява, рибата изчезва, раците съвсем ги няма. Рибарите вече не ходят там. Тръстиката заема все повече площ, водното огледало намалява. Тоест състоянието на Шабленското езеро не е добре", обясни в предаването "Здравей, България” по Нова телевизия министърът на околната среда Нено Димов.

В края на февруари Община Шабла прокопа канал, който изпусна водите от езерото директно в морето. Причината е сигнал от управителя на правителствената резиденция край Шабла, че са се наводнили избените помещения.

По Оперативна програма "Околна среда” ще бъдат отпуснати 5 милиона за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, за да бъдат изградени съоръжения, които да подобрят състоянието им, каза Нено Димов.

Министърът изтъкна още, че под езерото има извори, които го пълнят, а всички дейности трябва да се извършват достатъчно време преди 1 април, за да може да се възстанови нивото на езерото.

Скандалът, който се разрази около апартаментите на Цветанов, изглежда като предизборна кампания. За съжаление, всяка следваща кампания се развива все по-малко като политика и все повече компроматно, коментира още Нено Димов.

Водещи

Най-четени