Нигерия забранява пластмасовите продукти за еднократна употреба 28.06 | 11:45

"Националната стратегия за управление на пластмасовите отпадъци беше одобрена през 2020 г. и предвижда, че от 2025 г. някои видове пластмаса ще бъдат забранени", заяви зам.-министърът на околната среда Айзиак Салако.

От iNews.bg

В Нигерия наложиха забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба в държавните служби. От януари догодина следва и пълна забрана за употребата им в страната, предаде "Ройтерс". Подобна стъпка може да предизвика истинска буря в една страна, в която пластмасата е на почит.

Скорошно проучване на американската Агенция за международно развитие установи, че Нигерия е сред най-големите замърсители с пластмаса в световен мащаб, генерирайки годишно 2,5 млн. т пластмасови отпадъци, като над 70 на сто от тях приключват по бунищата или в морето.

Забранените за употреба пластмасови продукти включват сламки, чинии, вилици, пластмасови шишета и малки торбички за вода (сашета), които са особено важни в страната. Според анализатори обаче пълната забрана на пластмасата в страната трудно ще бъде наложена, предаде БТА.

Водещи

Най-четени