Нито една българска компания не е кандидатствала за екомаркировка 13.05 | 17:54

Проблемите на екологичните етикети бяха обект на дискусия в МОСВ

От Елица Елефтерова

Екомаркировките както в цяла Европа, така и у нас, са от голяма полза и за производителите, и за потребителите. Отделно те са от полза за екологията като цяло - тема, която все по-често ще напомня за себе си в близко бъдеще, а зелените производства и потребление са идеално и бързо решение поне на част от тези все по-екзистенциални проблеми.

Дотук нещата изглеждат много добре. Разликата обаче между България и Европа е, че у нас само се говори за екомаркировки, но никога нищо не се прави, т.е. е все още няма нито една фирма с лиценз за такава маркировка.
 

Колко струва на бизнеса екомаркировката?


Таксата за подаване на заявление е в размер на 600 лв. В последствие фирмите трябва да заплащат и годишна такса, която към момента е процент от оборота, но се предвижда тя да бъде фиксирана на 500 лв. на година, става ясно от кръглата маса "Екомаркировката на ЕС – вашето предимство на пазара", организирана от Министерството на околната среда и водите.

Засега обаче нито една българска фирма не се е престрашила да подаде заявление и да участва в процедурата. При положение, че не може да се преодолее първото стъпало, не може да се разбере какви пречки при реализирането на маркировката могат да възникнат.

Проблемите изобщо не са в парите, разсъждават експертите. Има технологични препятствия, поставени от нормативните наредби. Спънка е и изискването за фирмите с подобни обозначения да използват доставчици, които също спазват екологичните изисквания на маркировките.

Прочетете повече за проблемите на екомаркировките у нас.

Водещи

Най-четени