Нова пречиствателна станция заработи във Вършец 04.11 | 14:10

Тя ще преработва отпадните води на река Ботуня

От Гергана Златкова

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова и кметът на Вършец Иван Лазаров откриха в курортния град нова пречиствателна станция за отпадни води, изградена на река Ботуня, съобщава БТА.

Проектът е на стойност 5,5 милиона лева и се финансира от фондовете на ЕС и от българското правителство.

Министър Михайлова съобщи, че пречиствателната станция е осмата в България, която е напълно завършена. В процес на изграждане в момента са 52 пречиствателни станции, а 26 проекта са одобрени и се очаква да започнат строителните работи.

Дадени за одобрение са 63 други проекта за пречиствателни станции, уточни Михайлова.

По думите й през следващия програмен период – 2014-2020 година, България ще получи от фондовете на ЕС 1,2 милиарда евро за екологични проекти, а с националното съфинансиране от 20 процента средствата стават общо 1,5 милиарда евро.

Сумата е по-малка, отколкото през настоящия програмен период – 2007-2013 година; това е така заради намаления бюджет на ЕС и фондовете му, уточни Михайлова.

За да компенсираме разликата, в бюджета за 2014 година е предвиден фонд "Устойчиво регионално развитие", от който с национално финансиране ще може да се изпълняват екологични проекти, каза министър Михайлова.

Тя заяви, че през февруари т.г. тогавашните управляващи са пропуснали възможността да договорят с ЕС допълнителна финансова помощ за най-бедния регион на Европа - Северозападна България, и сега той и останалите региони на страната ще трябва да разчитат на допълнително национално финансиране.

Кметът на Вършец Иван Лазаров заяви, че с изграждането на пречиствателната станция за отпадни води градът достига европейските стандарти за пречистване на водата, а това е основно изискване за развитието на туризма. Хотелите във Вършец вече ще могат да се наричат не само балнео- и СПА, а и екохотели, тъй като няма да заустват отпадните води в река Ботуня, а те ще се пречистват, добави Лазаров.

Водещи

Най-четени