Нова система топи сметките за климатик 04.08 | 20:01

Интелигентна технология за анализ на сградите увеличава енергийната им ефективност

От Георги Георгиев

Инженери от политехническия университет в Хонконг са разработили интелигентна технология за диагностициране на жизнения цикъл на сградите и тяхното оптимизиране, която обещава да увеличи значително енергийната им ефективност.

В основата на системата стои оптимизацията на централната климатична система в сградите и контролните ѝ елементи.

Учените използват технологии и софтуер, за да направят диагностика на различни нива в сградите през техния жизнен цикъл – от дизайна и строежа до тестването им и влизането им експлоатация, информира юлският брой изданието на политехническия университет в Хонконг PolyU Milestone.

Анализи сочат, че централните климатични системи обикновено поглъщат поне половината от общата енергия, изразходвана от сградите, които разполагат с такава.

С помощта на разработения от инженерите анализ тази огромна енергийната консумация обаче може да бъде намалена с 20 до 30 %.

За момента технологията се използва пробно в знакови бизнес сгради в Хонконг, сред които е и Международният търговски център (ICC).

От пускането си в експлоатация системата е помогнала на собствениците на ICC да спестят седем милиона киловатчаса енергия годишно, което е еквивалентно на 18 процента от общото потребление на климатиците в сградата.

Водещи

Най-четени