Нови 217 платформи за обезопасяване на гнезда върху стълбове 20.03 | 14:02

Така първите новодошли щъркели в Югоизточна България ще имат повече сигурност

От Андриян Георгиев

Първите новодошли щъркели в Югоизточна България са посрещнати от нови 217 платформи за обезопасяване на щъркеловите гнезда върху стълбове от електроразпределителната мрежа. 

Чрез монтажа на платформите се съхранява животът на птиците и се намалява рискът от прекъсвания по мрежата. 

Най-много платформи тази година са поставени в районите на Ямбол, Карлово, Бургас, Стара Загора, Карнобат, Димитровград, Момчилград и Раднево.

Така общият брой на поставените от "ЕВН-България" обезопасителни платформи от началото на проекта преди повече от 3 години надминава 800, твърдят от електроразпределителното дружество.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркелите за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които, от една страна, се отразяват фатално на птиците, а от друга, причиняват щети и прекъсвания по мрежата.

Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, тъй като тези платформи не пропадат между проводниците на електрическата мрежа, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата.

Водещи