Нови данни за континентите преобръщат географията 27.10 | 10:38

Формирането на материци може доста да се отличава от това, което пише в учебниците

От Антония Михайлова

Образуването на материци може да е доста по-сложен процес, отколкото се смяташе по-рано, изясниха австралийски учени.

Изследователите от университета на Абърдийн са стигнали до този извод въз основа на данни, получени от най-голямата мобилна група сеизмични приемници на Австралия – WOMBAT.

700 датчика, частично закопани в земята, регистрирали в продължение на известно време "фоновия шум" на сеизмичната активност в югоизточната част на континента – микросеизмичните колебания на океана и различни атмосферни смущения.

Цялата събрана след това информация била обработена от учените със специална компютърна програма и създали карта на сеизмичните характеристики на Югоизточна Австралия.

Благодарение на тези данни били открити следи от микроконтинент с размери на територията на Великобритания, който се е врязал в Австралийската плоча преди около 480 милиона години в бившата зона на субдукция под територията, където сега е разположен щатът Виктория.

"Винаги се е смятало, че един от главните механизми на образуване на континенти е сблъсъкът на тектонски плочи и образуването в процеса на зона на субдукция, в която една плоча се подпъхва под другата, предавайки по такъв начин част от масата на континенталната кора", казва Николас Роулинсън от университета в Абърдийн.

Според учените новото изследване демонстрира, че континенталните фрагменти, отправяли се на дрейф след разкъсването на суперконтинентите (в дадения случай – Гондвана), може да играят ключова роля в нарастването на масата на новите материци.

"Това означава, че процесът на формиране на нови континенти може реално доста силно да се отличава от това, което сега пише в учебниците по география", допълва Роулинсън.

Работата на изследователите потвърждава резултатите от геоложко компютърно моделиране, проведено от друга група австралийски учени преди няколко месеца.

Статия за новото изследване е публикувана в сп. Geology.

Водещи

Най-четени