Нови разкрития за възникването на живота на Земята 24.07 | 14:43

Възможно ли е всичко да е започнало не в във водата, а на сушата

От Мариета Цветкова

Учените от технологичния институт в Джорджия смятат, че глината е "началото" на земния живот, защото изсъхва, когато е поставена на слънце, но след дъжд отново възстановява формата си. Това много напомня на земния природен цикъл.

Хората провели проучването казват, че амино- и хидроксиевата киселина, извлечени от най-ранното изследване на планетата, били подложени на последователно мокрене и изсушаване. Този процес довел до химична реакция, която оформила полипептидни връзки, които се смятат за градивните елементи на живота.

Изследването подкрепя теорията, че животът е започнал на сушата, където влагата, натрупана през нощта била изпарявана от топлото слънце. Учените твърдят, че след 20 цикъла на мокрене и изсушаване, започвало оформянето на полипептидни връзки.

Директорът на Центъра за химично развитие Никълъс Хъд казва, че лабораторното изследване дава по-достоверно обяснение за образуването на пептидите от останалите теории, които се основават на предположението за високи, несъвместими с живота температури и несигурното наличие на активиращи вещества.

Водещи

Най-четени