Нови стандарти за органичното вино в ЕС 08.02 | 17:10

Конкурентите от САЩ, Чили, Южна Африка и Австралия отдавна имат подобни стандарти

От iNews.bg

В Европейския съюз (ЕС) вече ще има нови правила за приготвянето на органично вино. Това става ясно след заседанието на европейската Комисия по органично земеделие. През следващите седмици текстовете ще бъдат публикувани в Официален вестник и ще станат част от европейското законодателство.

Според новите регламенти от тази година хората, които отглеждат органично грозде и производителите на органично вино ще могат да слагат етикети на продукцията си, обозначаващи метода на отглеждане.

На етикетите ще бъдат поставяни още и европейския символ, слаган на органичната продукция, произвеждана в рамките на общността, както и номерата на сертификатите, които производителите притежават.

Освен тези параметри, етикетите на органичното вино ще се изработват в съзвучие с законодателството в областта на винените етикети, които спазват всички производители.

Целта на тези мерки е органичното вино да бъде по-разпознаваемо от потребителите, а в същото време и ще повишат сигурността на производителите, смятат от ЕК. Реално те няма да доведат до облекчения на пазара, но ще засилят позицията на органичните продукти на територията на ЕС.

Досега другите големи конкуренти на ЕС във винения сектор – САЩ, Чили, Австралия и Южна Африка, вече са изготвили свои стандарти за органичното вино. С новите промени ЕС реално дава защита на всички органични земеделски продукти.

Водещи

Най-четени